Goryeo και k-beauty, μια σχέση αιώνων
- Elissavet Kyritsi
- 5 Ιαν 2021
- διαβάστηκε 4 λεπτά
Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να διαφωνεί στο ότι ένας από τους τομείς που φέρνει χρήματα στην κορεατική οικονομία είναι εκείνος της ομορφιάς. Πριν από μερικά χρόνια, το k-beauty ήταν άγνωστη λέξη στον υπόλοιπο κόσμο, ωστόσο σήμερα, προϊόντα skincare made in South Korea κατακλύζουν τα ράφια beauty stores διεθνώς, αλλά κυρίως μπορούν να ταξιδέψουν μέσω e-shops σε όλες τις γωνιές του πλανήτη.

True beauty, Moon Ga-young (hancinema.net)
Ξεκινώντας από τη δημοφιλή, πλέον, 10 steps korean skincare routine, τα δέκα βήματα που ακολουθούν οι Κορεάτισσες -και οι Κορεάτες- προκειμένου να καθαρίσουν, να ενυδατώσουν και να βοηθήσουν στη θρέψη του δέρματός του (και, κατά συνέπεια, να το διατηρήσουν φρέσκο και νεανικό), έχουμε φτάσει στο να ξεψαχνίζουμε βίντεο στο YouTube με συμβουλές από τις ιέρειες της ομορφιάς και να μελετάμε, ώρες ολόκληρες, μπουκαλάκια και παραμπουκαλάκια, μάσκες, κρέμες, serums, έλαια για να επιλέξουμε τα κατάλληλα προϊόντα.
Όσο για το μακιγιάζ; Ποια δεν θα ήθελε να έχει την καθαρή, σχεδόν διάφανη, όψη των πρωταγωνιστριών των k-dramas; Άλλη ιστορία αυτή! Βρες το make up που θα σου χαρίσει ομοιόμορφο, αλλά φυσικό χρώμα στην επιδερμίδα, βάλε το κατάλληλο ρουζ, φτιάξε σωστά τα φρύδια, αλλά, προσοχή! Μην το παρακάνεις! Γιατί το k-make up θέλει φυσικότητα, υγεία και καθόλου υπερβολή. Εκτός αν είσαι μέλος k-pop group!

BlackPink (Lisa)
Πότε ξεκίνησε, όμως, το ενδιαφέρον των Κορεατών για την ομορφιά, που τους οδήγησε στο να αναπτύξουν το κομμάτι του skincare και του μακιγιάζ; Όπως συμβαίνει, πολιτισμικά, σε όλους τους λαούς, συνέβη όταν οι άνθρωποι άρχισαν -αφού είχαν λύσει βασικά τους προβλήματα- να ασχολούνται με την εμφάνισή τους. Αρχικά, αναζήτησαν τρόπους για να βελτιώσουν την όψη τους, μελετώντας τις ιδιότητες των φυτών και των καρπών κι έτσι δημιουργήθηκαν τα πρώτα καλλυντικά και προϊόντα μακιγιάζ.

(Alexander Thornborough)
Η εμφάνιση του make up, λοιπόν, τοποθετείται την περίοδο των Τριών Βασιλείων, Silla, Goruryeo, Baekje (37-668 π.Χ.), ωστόσο η ανάπτυξη των τεχνικών του σημειώθηκαν μετά την ένωση και τη δημιουργία του Goryeo, το οποίο αποτέλεσε την πρώτη χώρα στην ιστορία της Κορέας, που δημιούργησε "σχολές" όπου διδασκόταν η τέχνη του μακιγιάζ. Λέγεται, μάλιστα, ότι ο πρώτος βασιλιάς του Goryeo, ο Tae Jo Wang geon, διέταξε τις gisaengs που τον υπηρετούσαν στο παλάτι να μάθουν πώς να μακιγιάρονται σωστά, ακολουθώντας τη σωστή διαδικασία!

(Photo courtesy of blog.naver/ahn640301)
Ωστόσο, το make up των gisaengs είχε τη δική του ιδιαιτερότητα: έπρεπε να είναι ιδιαίτερα έντονο, με πάλλευκο δέρμα, έντονα σχηματισμένα και χρωματισμένα φρύδια και συνήθως κατακόκκινα χείλη. Συνοδευόταν από στιλπνά, χτενισμένα με έλαια, μαλλιά, πιασμένα σε περίτεχνους κότσους και στολισμένα με κοσμήματα. Για την ιστορία, οι gisaengs ήταν υπεύθυνες ψυχαγωγίας του παλατιού, με γνώσεις μουσικής, ποίησης, χορού, αλλά και ιατρικής σε πολλές περιπτώσεις, αντίστοιχες των εταίρων της αρχαίας Ελλάδας και των geishas της Ιαπωνίας.

Οι υπόλοιπες γυναίκες, οι απλές και καθημερινές, προτιμούσαν λιτό μακιγιάζ, σχεδόν αόρατο, αλλά υπαρκτό, χωρίς τονισμένα με ρουζ ζυγωματικά και χείλη.
Το μακιγιάζ κάποιου μπορούσε να φανερώσει την τάξη του ή και την ιδιότητά του, ενώ για τις θρησκευτικές τελετές υπήρχε ιδιαίτερο make up, το οποίο και αναλάμβαναν οι make up artists της εποχής.
Όσο για τα προϊόντα που χρησιμοποιούνταν; Από πού να ξεκινήσω; Από τα σκευάσματα απολέπισης, τις λοσιόν, τα έλαια και τις κρέμες; Ή τις βαφές φρυδιών, σημείο του προσώπου στο οποίο έδιναν μεγάλη προσοχή άνδρες και γυναίκες; Να πω εδώ, ότι στο Goryeo
μεγάλες δόξες γνώρισε και η σαπωνοποιεία, με τα σαπούνια να αποτελούν τη βάση για ένα καθαρό πρόσωπο.
Για την παρασκευή των καλλυντικών χρησιμοποιήθηκαν, φυσικά, εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια φυτών και φρούτων, με την καμέλια να χαρίζει τους χυμούς της για την παρασκευή προϊόντων για τα μαλλιά, ενώ από το βερίκοκο και το ροδάκινο φτιάχνονταν σκευάσματα που εξάλειφαν πανάδες και φακίδες.
Η πούδρα είχε ως βάση το αλεσμένο ρύζι και το αλεσμένο κεχρί, με το δεύτερο να χρησιμοποιείται και ως υγρό make up, αφού πρώτα είχε αναμειχθεί με νερό. Τα ρουζ φτιάχνονταν από εκχύλισμα κρόκου (ναι, ναι το γνωστό μας φυτό) και χρησιμοποιούνταν σε μάγουλα και χείλη. Τα συμπληρώσω ότι τα φρύδια δεν βάφονταν αποκλειστικά μαύρα, αλλά ακόμα και μπλε, ενώ υπήρχαν δέκα διαφορετικά στυλ σχηματισμού φρυδιών, μιλάμε για ολόκληρη επιστήμη!
Κι αν νομίζετε ότι όλος αυτός ο κοσμετικός πλούτος αποθηκευόταν σε τυχαία δοχεία, να σας πω ότι με τη διάδοση της caledon culture, των κεραμικών στο ιδιαίτερο πράσινο χρώμα που χαρακτήρισε ολόκληρη εποχή (μόδα που ήρθε από την Κίνα), τα καλλυντικά απέκτησαν κομψότατες συσκευασίες, πραγματικά έργα τέχνης. Και, φυσικά, συνοδεύονταν από τα κατάλληλα πινέλα για την τοποθέτησή τους, αλλά και καθρέφτες!

Τώρα, αν αναρωτιέστε πώς αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο, να πω πως αφορμή ήταν το k-drama (αλίμονο) με τίτλο Moon Lovers: Scarlet Heart Ryeo, με -ας πούμε βασικούς- πρωταγωνιστές την IU (Lee Gi-eun) και τον Lee Joon-gi, αφού η σειρά έχει εξαιρετικό καστ ηθοποιών.

Moon Lovers: Scarlet Heart Ryeo
Η IU ενσαρκώνει μια σύγχρονη 25χρονη, που εργάζεται ως αισθητικός και μακιγιέζ, η οποία, κατά τη διάρκεια μιας ηλικιακής έκλειψης, πέφτει σε μια λίμνη, όπου και... πνίγεται. Όχι ακριβώς, βέβαια, αφού η ψυχή της βρίσκεται ξαφνικά μέσα στο σώμα μιας 16χρονης κοπέλας, ξαδέρφης της συζύγου ενός από τους πρίγκιπες του Goryeo.
Όταν η πρωταγωνίστρια συνειδητοποιεί ότι έχει παγιδευτεί σε άλλη εποχή και πως πρέπει, με κάποιον τρόπο, να γεμίζει τον χρόνο της, αρχίζει να... δουλεύει στο Goryeo ως make up artist. Κάπως έτσι, βλέπουμε να ξεδιπλώνεται μπροστά μας η τεχνική και η κουλτούρα του μακιγιάζ εκείνης της εποχής, με το κορίτσι να χρησιμοποιεί τα υλικά που έχει στη διάθεσή του για να δημιουργήσει προϊόντα ομορφιάς. Η μεγάλη της επιτυχία σημειώνεται όταν καταφέρνει να καλύψει την ουλή του 4ου πρίγκιπα του βασιλείου και που, στην ουσία, άλλαξε και την ιστορία, απλώς με μια πινελιά!
Πηγές και φωτογραφίες: http://www.newshyu.com/, http://koreatimes.co.kr/, https://www.hancinema.net/, http://www.spacec.co.kr
Το άρθρο δεν έχει τοποθέτηση προϊόντων!
Συντάκτρια άρθρου: Ελισσάβετ Κυρίτση, Korea Supporter για την Korean Embassy in Greece (주그리스 대한민국대사관).
Η Πρεσβεία της Κορέας δεν είναι υπεύθυνη για την εγκυρότητα του περιεχομένου και οι απόψεις και συστάσεις που διατυπώνονται αντιπροσωπεύουν τα εμπλεκόμενα άτομα (συντάκτης του κάθε άρθρου) και δεν αποτελούν άποψη ή σύσταση της Πρεσβείας της Κορέας.
Comments