Αγαπημένο μου bibimbap…
- Elissavet Kyritsi
- 19 Οκτ 2020
- διαβάστηκε 5 λεπτά
Προσπαθώντας ένα μεσημέρι να αποφασίσω τι θέλω να φάω κι ενώ χάζευα το ανοικτό ψυγείο, αποφάσισα να δοκιμάσω την τύχη φτιάχνοντας bibimbap, αφού ήταν το πρώτο πιάτο που δοκίμασα όταν επισκέφτηκα κορεατικό εστιατόριο στην Αθήνα. Έκοψα, λοιπόν, σε μπαστουνάκια ένα μικρό αγγούρι και καρότα, έφτιαξα ρύζι στον ατμό* και τα ανακάτεψα, σπάζοντας από πάνω ένα τηγανητό αυγό "μάτι". Α, πρόσθεσα και ελάχιστη σόγια σος. Αυτά τα υλικά είχα, αυτά χρησιμοποίησα! Κι αυτή είναι ακριβώς η φιλοσοφία του πιο δημοφιλούς πιάτου της κορεατικής κουζίνας: του αγαπημένου μου bibimbap, το οποίο, μέσα στην απλότητά του, μπορεί να με κάνει χαρούμενη (αφού με χορτάσει).
Γιατί, η ευτυχία, πολλές φορές, κρύβεται στα πολύ απλά πράγματα (πάρτε και τη φιλοσοφία της ημέρας…)

Λίγη ιστορία
Η ιστορία του bibimbap (비빔밥) ξεκινάει από την πρώιμη Joseon εποχή, όταν βασιλιάς ήταν ο Sejo (1455-1468), αφού η παρουσία του έχει καταγραφεί σε κείμενα ακαδημαϊκών. Μάλιστα, το αρχικό του όνομα ήταν goldongban, που, αναλύοντάς το, σημαίνει πιάτο φτιαγμένο από διάφορες λιχουδιές, αναμεμειγμένες με ήδη μαγειρεμένο ρύζι.
Ήταν ένα από τα πιάτα της αυλής, αφού συμπεριλαμβανόταν στο sura (το βασιλικό μενού) και μάλιστα το σέρβιραν ως μεσημεριανό γεύμα ή όταν η βασιλική οικογένεια συγκεντρωνόταν στη βασιλική αυλή.
Στη νεότερη ιστορία, οι κάτοικοι κάθε περιοχής είχαν τη δική τους εκδοχή, ανάλογα με το είδος κρέατος που ήταν διαδεδομένο στον τόπο κατοικίας τους (οι δυτικοί και νότιοι είχαν πολλά ψάρια, οι κάτοικοι της ενδοχώρας και του βορρά προτιμούσαν το μοσχάρι, το χοιρινό και το κοτόπουλο).
Και εγένετο bibimbap!
Ωστόσο, ποιος έφτιαξε πρώτος bibimbap και γιατί; Αυτό αποτελεί μέχρι και σήμερα μυστήριο, αλλά υπάρχουν διάφορες θεωρίες, που εξηγούν το πώς και γιατί φτιάχτηκε το αγαπημένο πιάτο μικρών και μεγάλων, Κορεατών και μη.
Η πρώτη λέει πως ήταν πιάτο-προσφορά στα μνημόσυνα των νεκρών προγόνων (jesa). Οι συγγενείς ανακάτευαν ρύζι, λαχανικά και side dishes (τα εκπληκτικής γεύσης συνοδευτικά κάθε γεύματος στην Κορέα) σε ένα μπολ ως προσφορά, πριν το φάνε οι ίδιοι.
Από πιάτο μνημόσυνου, μια άλλη θεωρία θέλει το bibimbap πιάτο για να ξεκινήσει καλά η χρονιά, αφού ήταν must την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του ηλιακού έτους! Τα νοικοκυριά ανακάτευαν τα περισσευούμενα φαγητά της εβδομάδας με ρύζι, ωστόσο πολλοί κάνουν χρήση αυτής της θεωρίας, κλείνοντας έτσι την… εβδομάδα τους! Μαζεύουν, λοιπόν, ό,τι έχει περισσέψει και το κάνουν ένα ωραίο bibimbap.
Τέλος, η δημιουργία του τοποθετείται και στην εποχή των καλλιεργειών, όταν οι άνθρωποι του μόχθου έπρεπε να τρώνε αρκετές φορές τη μέρα, αλλά δεν υπήρχε ο χρόνος και το κουράγιο για μαγείρεμα κάθε τρεις και λίγο. Έτσι, ανακάτευαν το ήδη μαγειρεμένο ρύζι με άλλα υλικά.

Εύκολο, γρήγορο και νόστιμο
Είτε έτσι είτε αλλιώς, το bibimbap αποτελεί χαρακτηριστικό πιάτο της cucina povera, δηλαδή της δημιουργίας ενός πιάτου με ό,τι έχει η αποθήκη, το κελάρι, το ψυγείο, σε καιρούς δύσκολους και φτωχικούς. Φτιαγμένο με απλά υλικά που μπορεί να βρει ο καθένας ανά πάσα στιγμή, περισσεύματα, ανακατεμένα μεταξύ τους και πολλή αγάπη.
Σαφώς και η παραδοσιακή κορεατική εκδοχή είναι η ολοκληρωμένη, ωστόσο, μη διστάσετε να φτιάξετε το δικό σας bibimbap χρησιμοποιώντας ό,τι υλικό σας κάνει κέφι κι έχετε διαθέσιμο. Απλώς, βάλτε ως βάση το ρύζι σας, κάποιο είδος κρέατος (ή και όχι αν είστε vegetarians) και, φυσικά, μην ξεχάσετε το αυγό!
Για εσάς που σας αρέσει να πειραματίζεστε στην κουζίνα και να δοκιμάζετε νέες γευστικές εμπειρίες, ορίστε η αυθεντική συνταγή, με τα υλικά που μπορείτε να βρείτε άνετα σε μαγαζιά ασιατικών προϊόντων.
*Επειδή δεν έχω ρυζιέρα, ώστε να φτιάχνω το ρύζι ατμού, ακολουθώ τον εξής τρόπο, που, μεταξύ μας, έχει λίγο μπελά. Σε μια κατσαρόλα, βάζω νερό να βράζει. Όταν ξεκινήσουν οι μπουρμπουλήθρες, σκεπάζω την κατσαρόλα με αλουμινόχαρτο, φροντίζοντας να το τσακίσω καλά γύρω από το χείλος του σκεύους. Στο κέντρο του τεντωμένου αλουμινόχαρτου βάζω το ρύζι μου (κατά προτίμηση, το ειδικό για τέτοια χρήση, το οποίο είναι κολλώδες και μπορεί κάποιος να το φάει ακόμα και με chopsticks. Το βρίσκω σε μαγαζάκι της ασιατικής αγοράς χύμα) και στη συνέχεια, με μια οδοντογλυφίδα, ανοίγω τρύπες γύρω-γύρω ώστε να περνάει ο ατμός. Προσοχή, μην ανοίξετε τις τρύπες κοντά-κοντά τη μία στην άλλη, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθεί το ρυζάκι σας στον πάτο της κατσαρόλας.
Αφού κάνετε και τις τρύπες, σκεπάστε την κατσαρόλα με το καπάκι της κι αφήστε να γίνεται δουλίτσα για περίπου 20 λεπτά. Μπορείτε να τσεκάρετε στο εικοσάλεπτο και, αν χρειαστεί, να αφήσετε το ρύζι για ακόμα πέντε λεπτά!
Υλικά (για μία μερίδα)
· 100 γρ. ρύζι στο ατμό
· 40 γρ. καρότα
· 25 γρ. αγγουράκι
· 50 γρ. λευκά μανιτάρια
· 40 γρ. κολοκυθάκια
· 1 αυγό
· 40 γραμμάρια μπρόκολο
· 40 γραμμάρια μοσχάρι
Φυσικά, μπορείτε να «παίξετε» με τις ποσότητες, αλλά και τα υλικά. Αυτή η συνταγή είναι η κλασική κι αγαπημένη.
Αν θέλετε να μαρινάρετε το μοσχαράκι μπορείτε να το κάνετε σε μείγμα με 4 γρ. σόγια σος, 1,5 γρ. ζάχαρη, σκόρδο, φρέσκο κρεμμύδι, λίγο σουσαμέλαιο και πιπέρι.
Εκτέλεση
· Φτιάξτε το ρύζι σας (αν θέλετε με τον τρόπο που σας έδωσα παραπάνω), αφού το έχετε πλύνει και μουλιάσει στο νερό για μισή ώρα.
· Κόψτε το αγγούρι και τα κολοκυθάκια σε μπαστουνάκια, γύρω στα 0.3 εκ. παχιά.
· Βράστε το μπρόκολο σε αλατισμένο νερό για ένα λεπτό και ξεπλύνετέ το με κρύο. Στη συνέχεια κόψτε το σε μικρά κομμάτια.
· Κόψτε τα καρότα σε μπαστουνάκια των 4 εκ. και στη συνέχεια κόψτε τα με τον τρόπο ζουλιέν, όπως τον λένε οι σεφ, εγώ θα σας το πω σαν φλούδες! Κόψτε και τα μανιτάρια.
· Σε ζεσταμένο τηγάνι βάλτε ελαιόλαδο (ή όποιο μαγειρικό λάδι προτιμάτε) και προσθέστε αγγουράκια, κολοκυθάκια, καρότα και μανιτάρια για 30 δευτερόλεπτα ώστε να «μαραθούν». Προσοχή, όχι όλα μαζί, αλλά κάθε φορά και ένα είδος! Βάζετε και αλάτι αν θέλετε!
· Χωρίστε τον κρόκο από το ασπράδι και τηγανίστε τα ελαφρώς και ξεχωριστά, ενώ στη συνέχεια κόψτε τα σε λωριδάκια όπως τα λαχανικά. Εδώ, μπορείτε να κάνετε μια παραλλαγή, να φτιάξετε το αυγό ως «μάτι» κι απλώς να το τοποθετήσετε πάνω από το μείγμα στο τέλος.
· Πάρτε το μαριναρισμένο για 30 λεπτά μοσχαράκι και κόψτε το σε κομματάκια πάχους 0,5 εκ. Βάλτε μαγειρικό λάδι σε ζεστό τηγάνι και σοτάρετε το κρέας προσθέτοντας 19 γρ. gochujang (σάλτα από κόκκινη πιπεριά τσίλι, τη βρίσκετε σε μαγαζιά ασιατικών προϊόντων), λίγο νερό, 10 γρ. μέλι, 12 γρ. ζάχαρη και 5 γρ. σιρόπι αμύλου. Ανακατέψτε για 5 λεπτά, μέχρι να «δέσει» το μείγμα σας.
· Σε ένα μπολ, βάλτε το ρύζι και βάλτε από πάνω τα υλικά σας, προσθέστε gochujang (ΠΡΟΣΟΧΗ! Είναι αρκετά καυτερή, οπότε αν δεν είστε του πικάντικου, βάλτε με μέτρο ή και καθόλου!) το μοσχαράκι, το αυγό και ραντίστε με σουσαμέλαιο!
Καλή σας όρεξη!
Πηγές: www.gogohanguk.com, www.koreancuisine,kr (από όπου πήρα τη συνταγή)
Φωτογραφίες: www.gogohanguk.com, www.koreancuisine,kr
Συντάκτρια άρθρου: Ελισσάβετ Κυρίτση, Korea Supporter για την Korean Embassy in Greece (주그리스 대한민국대사관).
Η Πρεσβεία της Κορέας δεν είναι υπεύθυνη για την εγκυρότητα του περιεχομένου και οι απόψεις και συστάσεις που διατυπώνονται αντιπροσωπεύουν τα εμπλεκόμενα άτομα (συντάκτης του κάθε άρθρου) και δεν αποτελούν άποψη ή σύσταση της Πρεσβείας της Κορέας.
Comments