top of page
Αναζήτηση

Πες μου το αγαπημένο σου TV genre, να σου πω ποιο k-drama θα δεις!

  • Εικόνα συγγραφέα: Elissavet Kyritsi
    Elissavet Kyritsi
  • 18 Οκτ 2020
  • διαβάστηκε 7 λεπτά

Είμαι σίγουρη πως όσοι από εσάς έχετε μπει στον κόσμο των k-dramas, των κορεατικών τηλεοπτικών σειρών δηλαδή, που αποτελούν από μόνες τους ένα τεράστιο κομμάτι της k-culture, πριν πέσετε στα βαθιά ψάξατε λίστες επί λιστών ή ξοδέψατε πολλές... εργατοώρες αναζητώντας το επόμενο σίριαλ που θα παρακολουθήσετε.

Κάπου εδώ, λοιπόν, μπαίνω εγώ ως βοηθός όλων εκείνων που θέλουν να αρχίσουν, αλλά δεν ξέρουν πώς! Δεν θα επιχειρήσω να σας δώσω κάποιο top10, top3 ή κάποια λίστα που θα υποδεικνύει τα “must seen της σεζόν” ή “τα δέκα καλύτερα k-dramas που θα πρέπει να δείτε πριν πεθάνετε” (χτυπάω και ξύλο), αλλά τις, κατά τη γνώμη μου, σειρές με τις οποίες θα μπορούσατε να ξεκινήσετε την πορεία σας στον μαγικό κόσμο της κορεατικής TV.

Ρομαντικές ψυχές, λάτρεις του sci-fi, του τρόμου ή του retro, μαζευτείτε, αρχίζουμε!

Crash landing on you (사랑의 불시착)


Για τους ρομαντικούς


Ήταν η επιτυχία της περασμένης σεζόν, αλλά θεωρώ πως αποτελεί μια από τις πιο “εύκολες” σειρές για να περάσει κάποιος –ρομαντικός ή και όχι– την πόρτα των k-dramas. Μια πανέμορφη (και ζάμπλουτη από την οικογένειά της) επιχειρηματίας από τη Σεούλ (Son Ye-jin), στην πρόσπαθειά της να δοκιμάσει τη νέα αθλητική σειρά της εταιρείας της, φωτογραφιζόμενη ενώ κάνει αλεξίπτωτο πλαγιάς, παρασύρεται από τυφώνα στη Βόρεια Κορέα. Εκεί, τη βρίσκει να κρέμεται από ένα δέντρο ένας λοχαγός του βορειοκορεατικού στρατού (Hyun Bin) και κάπως έτσι αρχίζει η περιπέτεια και το... ρομάντζο που πολυσυζητήθηκε πέρυσι.

Σαφώς και το ειδύλλιο είναι το βασικό συστατικό της επιτυχίας, με το ζευγάρι των πρωταγωνιστών να έχουν εξωπραγματική χημεία on screen, όμως η παραγωγή δεν σε αφήνει να μείνεις μόνο εκεί. Ο τρόπος που έχουν μεταφερθεί στη μικρή οθόνη οι κοινωνίες της Νότιας και Βόρειας Κορέας, οι διαφορές τους, οι άνθρωποί τους, ακόμα και οι διαφορές στη γλώσσα, κάνουν κοινωνιολογικά το Crash landing on you πάρα πολύ ενδιαφέρον.

Όσο για το καστ; Για να... τσιμπήσουν όσοι βρήκαν το οσκαρικό φιλμ Parasite αριστουργηματικό (μέσα σ’ αυτούς κι εγώ), να σας πω ότι έναν από τους πιο ωραίους ρόλους κρατάει η Jang Hye-jin, που πρωταγωνίστησε στην ταινία του Ho Bong-joon. Επίσης, συμμετέχει μια από τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς της Κορέας (που έδωσε ρεσιτάλ ερμηνείας στο φετινό Backstreet Rookie), η Kim Sun-Young, ως η επικεφαλής του βορειοκορεατικού χωριού, όπου ζει ο λοχαγός (της καρδιάς μας).


Strangers from hell (타인은 지옥이다)


Για τους λάτρεις της... ανατριχίλας


Είναι το k-drama με το οποίο οι λάτρεις του τρόμου μπορούν να κάνουν το πρώτο βηματάκι και να γνωρίσουν την κορεατική τηλεόραση. Βασισμένο σε webtoon, το Strangers from hell ή σωστότερα Strangers ARE hellτο σίριαλ ακολουθεί τη ζωή ενός νεαρού που έρχεται από το Μπουσάν στη Σεούλ για να δουλέψει στην εταιρεία πρώην συμφοιτητή του (μεγαλύτερο σε έτος και ηλικία) στο πανεπιστήμιο. Αναγκάζεται, λόγω ανέχειας, να μείνει σε μια εστία που νοικιάζει δωμάτια-τρύπες, ωστόσο, με μια πρώτη ματιά, οι ένοικοί της δεν είναι αυτό που λες “παιδιά-διαμάντια”: από την ιδιοκτήτρια μέχρι τον γοητευτικό και μυστηριώδη ένοικο που δείχνει να είναι ο αρχηγός της... χαρούμενης παρέας. Ο Im Si-wan κρατάει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σας παρακαλώ, θυμηθείτε με στο 9ο επεισόδιο και στη σκηνή που ο ήρωας μιλάει τηλεφωνικά με τη μητέρα του, προσπαθώντας να κρατηθεί ψύχραιμος και να μη “σπάσει”ενώ τον μάστερ της τρέλας ενσαρκώνει ο Lee Dong-wook. Είμαι σίγουρη ότι θα το παρακολουθήσετε με αμείωτο ενδιαφέρον, ενώ το τέλος του θα σας στείλει αδιάβαστους, στην κυριολεξία στην περίπτωση που δεν έχετε διαβάσει το webtoon.


Extracurricular (인간수업)


Σας αρέσουν τα κοινωνικά;


Βαρύ κι ασήκωτο το Extracurricular, εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι. Ένας μαθητής λυκείου (Kim Dong-hee) “τρέχει” επιχείρηση προστασίας για ανήλικες που εκπορνεύονται, έχοντας για... πλάτη έναν βετεράνο (Choi Min-su). Στόχος του να μαζέψει ένα συγκεκριμένο ποσό, για να μπορέσει να ζήσει τη ζωή που ονειρεύεται. Κάπου τα πράγματα μπλέκονται κι εννοείται πως ό,τι έχει σχεδιάσει πάει κατά διαόλου (ή και όχι). Εξαιρετικό καστ, από τους νεότερους ηθοποιούς μέχρι την “παλιοσειρά”, ενώ μου προκάλεσε εντύπωση η επιλογή τους θέματος της σειράς, αφού, γενικά, το κορεατικό τηλεοπτικό κοινό έχει περιορισμένα... όρια και ανοχή, κυρίως σε θεματολογίες που δύσκολα τις ακουμπούν. Το θέμα της πορνείας -σε νεαρές ηλικίες, κυρίως- είναι εξαιρετικά σοβαρό και, δυστυχώς, υπαρκτό. Η Jung Da-bin και η Park Ju-hyun “τα σπάνε” στους ρόλους των μαθητριών που βρίσκονται να συνεργάζονται –κατά κάποιον τρόπο.


Hwarang (화랑)


Μάθημα... ιστορίας!


Όχι ότι θα μάθετε ακριβή ιστορία, αλλά κάτι θα τσιμπήσετε για την περίφημη Joseon era. Το Hwarang βασίζει τους χαρακτήρες του, όντως, στο επίλεκτο σώμα των Flower Knights της Σίλα (ενός από τα τρία βασίλεια της Κορέας και το πιο ισχυρό από τον 1ο π.Χ έως τον 10 μ.Χ. αιώνα). Οι hwarang λέγεται πως ήταν οι πιο όμορφοι άνδρες και οι καλύτεροι μαχητές, γόνοι των ισχυρότερων οικογενειών, που εκπαιδεύονταν από μικρή ηλικία και αποτελούσαν την επίλεκτη βασιλική φρουρά. Στο συγκεκριμένο k-drama, λοιπόν, θα δείτε τον... ανθό της κορεατικής showbiz. Επικεφαλής ο Park Seo-joon, ο οποίος ενσαρκώνει τον ορφανό πλην τίμιο κι εξαιρετικό μονομάχο που έρχεται στην πόλη συνοδεύοντας τον φίλο του που θέλει να βρει την αδερφή του. Καταλήγει να γίνει hwarang και η χάρη του να φτάσει μέχρι το παλάτι. Ανάμεσα στο καστ θα δούμε και idols, μέλη k-pop συγκροτημάτων δηλαδή: τον Choi Minho από τους Shinee και τον V (Kim Tae-hyung) των BTS. Το καστ συμπληρώνουν –με εξαιρετική επιτυχία– οι Park Hyung-sik, Do Ji-han, Jo Yoon-woo, Kim Hyun-joon, ενώ στον ρόλο του μήλου της έριδος (γιατί, ναι, υπάρχει και αίσθημα!) βλέπουμε την Go Ara. Προσωπικά, αγαπημένη μου ηθοποιός είναι η Seo Ye-ji, η οποία κάνει ένα πέρασμα ως η πριγκίπισσα της Σίλα.


Reply 1988 (응답하라)


Πάμε σαν άλλοτε...


Σας αρέσει το ρετρό; Πιο συγκεκριμένα, η δεκαετία του ‘80; Ε, τότε, δείτε το Replay 1988. Το στόρι, που στην ουσία ακολουθεί τις ζωές των μελών πέντε οικογενειών που ζουν σε μια γειτονιά της Σεούλ, τη Ssangmundong, έχει ως φόντο τους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν στην πρωτεύουσα της Κορέας. Αν έχετε ζήσει κιόλας εκείνη την εποχή, των Ολυμπιακών της Σεούλ, θα νιώσετε διπλά νοσταλγία – και τώρα μπήκε ένα σκουπιδάκι στο μάτι μου... Το καστ πλούσιο κι εξαιρετικό, αστείο και συγκινητικό, ενώ η αποτύπωση μια δεκαετίας-ορόσημο, που μέχρι και σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς στην τέχνη και στη μόδα, άκρως επιτυχημένη.


Are you human too? (너도 인간이니)


Για όσους αγαπούν το sci-fi


Εγγονός κροίσου πέφτει θύμα δολοφονικής επίθεσης κι επιζεί, ωστόσο, προκειμένου να μην πάρουν αέρα οι επίδοξοι δολοφόνοι του, αντικαθίσταται στην εταιρεία και συνεχίζει κανονικά στα καθήκοντά του από ανδροειδές που έχει κατασκευάσει η μητέρα του, η οποία έχει εκδιωχτεί από την οικογένεια. Μπορεί ένα ρομπότ να αγαπήσει; Να νιώσει συναισθήματα; Να έχει δική του βούληση και να κάνει επιλογές, για τις οποίες δεν έχει προγραμματιστεί; Οι απαντήσεις στο Are you human too? με πρωταγωνιστή τον –έξω απ’ τον κόσμο τούτο– Seo Kang-joon, ο οποίος καλείται να παίξει δυο διαφορετικούς ρόλους, δυο διαφορετικές προσωπικότητες και, φυσικά, φέρει εις πέρας το έργο του άψογα. Η Gong Seung-yeon είναι η σωματοφύλακας του νεαρού επιχειρηματία κι ενώ δεν γνωρίζει, στην αρχή, πως έχει αντικατασταθεί από ρομπότ, στη συνέχεια –όταν το μαθαίνει– βρίσκεται μπροστά σε σοκαριστικές αποκαλύψεις, όχι για την κατάσταση, αλλά για την ίδια.


Fight my way (쌈 마이웨이)


Park Seo-joon tribute


Συγγνώμη γι’ αυτή την κατηγορία, αλλά πρέπει να βοηθήσω. Για όσες κι όσους δεν ξέρετε, ο Park Seo-joon είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς νεαρούς ηθοποιούς της k-TV κι ένας καλός λόγος για να ξεκινήσει κάποιος το ταξίδι του στο k-drama. Δεν είναι μόνο γοητευτικός, είναι και ταλαντούχος δηλαδή. Δεν θα επιλέξω το αναμενόμενο φετινό Itaewon class ή το –ακόμα πιο αναμενόμενο– What’s wrong with secretary Kim, αλλά το Fight my way, στο οποίο υποδύεται έναν πρώην επιτυχημένο αθλητή του tae kwon do, που αναγκάζεται να αφήσει το άθλημα, λόγω μιας ατυχούς στιγμής. Ωστόσο, θα πάρει την απόφαση να ξαναμπεί στο ταπί, παρά τις αντιρρήσεις του κοριτσιού του (Kim Ji-won), που τυχαίνει να είναι και η καλύτερή του φίλη.


Healer (힐러)


Και λίγη δράση!


Το ελληνικό τηλεοπτικό κοινό γνώρισε τον Ji Chang-wook μέσα από τη σειρά K-2 που πρόβαλε το Star. Ως γνήσιο τέκνο των drama δράσης, ο ηθοποιός πρωταγωνιστεί στο Healer, ενσαρκώνοντας έναν τύπου μισθοφόρο (ναι, πάλι), ο οποίος αναλαμβάνει υποθέσεις, αρκεί να μην περιλαμβάνουν φόνο ή απαγωγή. Όταν ο νέος του πελάτης του αναθέτει να παρακολουθεί μια δημοσιογράφο, βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα έγκλημα που έγινε πριν από είκοσι χρόνια και ζητάει ακόμη λύση. Γρήγορο, ενδιαφέρον, σιγουράκι για όσους έχουν συνηθίσει στα χολιγουντιανά θεάματα και δυσκολεύονται στην k-TV.


Let’s eat (식샤를 합시다)


Για τους καλοφαγάδες


Αν θέλετε να γνωρίσετε την κουζίνα της Κορέας (και όχι μόνο), μία είναι η σειρά για σας: Let’s eat! Ένας καπάτσος ασφαλιστής διατηρεί blog γευσιγνωσίας και είναι γνωστός ως Mr. Foodie. Στις τρεις σεζόν της σειράς μάς συστήνει τα πιο δημοφιλή, αλλά και τα πιο παράξενα πιάτα της κορεατικής κουζίνας, μέσα από τα τραπέζια με τους γείτονές του, τους φίλους και τους πελάτες του. Ο Yoon Doo-joon “ζωγραφίζει” στον ρόλο, ενώ, σας προειδοποιώ, να έχετε κάτι δίπλα σας για μασούλημα όσο παρακολουθείτε τα επεισόδια. Ξέρω τι σας λέω!

It’s okay to not be okay (사이코지만 괜찮아)


Bonus γιατί έπρεπε!


Πρόκειται για μια από τις πιο ιδιαίτερες σειρές της σεζόν, με τις ιδιαιτερότητες αυτές να την κάνουν σίγουρα μια από τις πιο δημοφιλείς. Ένας νεαρός εργαζόμενος ως νοσηλευτής σε κέντρο ψυχικής υγείας, ο 35χρονος αυτιστικός αδερφός του και μια συγγραφέας παιδικών παραμυθιών με κάπως goth διάθεση στις διηγήσεις της συνθέτουν, στο τέλος, μια οικογένεια διαφορετική από τις άλλες. Η λύση ενός γρίφου του παρελθόντος θα τους φέρει αντιμέτωπους με αλήθειες που πονούν, αλλά στο τέλος αποδεικνύεται ότι η αγάπη μπορεί να νικήσει τα πάντα (κλισέ, αλλά τι να κάνουμε, ΕΤΣΙ ΕΙΝΑ!)

Ένα από τα δυνατότερα στοιχεία του drama, εκτός από το πρωταγωνιστικό δίδυμο Seo Ye-ji και Kim Soo-hyun και τον εξαιρετικότατο Oh Jeong-se, είναι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει τις ψυχικές νόσους μέσα από τις ιστορίες των ασθενών του ινστιτούτου της ιστορίας μας, με τον διευθυντή της (Kim Chang-wan) να διευθύνει σαν δεξιοτέχνης μαέστρος μια πολύπλοκη “ορχήστρα”.


Αυτά και καλή προβολή!


Συντάκτρια άρθρου: Ελισσάβετ Κυρίτση, Korea Supporter για την Korean Embassy in Greece (주그리스 대한민국대사관).


Πηγή φωτογραφιών: Netflix, townandcountrymag.com

  • Η Πρεσβεία της Κορέας δεν είναι υπεύθυνη για την εγκυρότητα του περιεχομένου και οι απόψεις και συστάσεις που διατυπώνονται αντιπροσωπεύουν τα εμπλεκόμενα άτομα (συντάκτης του κάθε άρθρου) και δεν αποτελούν άποψη ή σύσταση της Πρεσβείας της Κορέας




 
 
 

Commenti


Post: Blog2_Post

Subscribe Form

Thanks for submitting!

  • Facebook

©2020 by The K factor. Proudly created with Wix.com

bottom of page